BuddyBold op 'Lekker blijven wonen'

Omdat echt contact als zuurstof is

BuddyBold koppelt senioren aan jongeren 

‘Echt contact is zuurstof’ is de slogan van BuddyBold. Een bedrijf dat vorig jaar werd opgericht door voormalig Zakenvrouw van het jaar Elske Doets. Zij bedacht een slimme formule om senioren te koppelen aan jongeren op zo’n manier dat ze er beiden iets aan hebben. De jongere heeft een interessante bijbaan en de senior heeft echt contact met iemand die middenin de samenleving staat en die het leuk vindt om samen van alles te ondernemen. Zo gaat de tachtigplusser Annie wekelijks op stap met buddy Abdu Stienen: “Het klikte meteen tussen Abdu en mij!”

Toen Hans van Beusekom (62) een kanaalvernauwing in zijn nek kreeg, veranderde zijn leven ingrijpend. Ineens kon hij minder goed bewegen. In de herstelperiode na de operatie, krijgt hij wekelijks bezoek van buddy Martijn, een student natuurkunde. Martijn helpt Hans met klusjes die hij op dit moment zelf niet kan maar ze blijken ook veel gezamenlijke interesses te hebben. Dus er is ook meer dan voldoende gespreksstof. Volgens Hans helpt Martijn hem weer de oude te worden. Toch was er nog enige twijfel bij Hans om ja te zeggen tegen een buddy. De medewerker van de thuiszorg moest hem er eerst van overtuigen dat het zou helpen bij zijn herstel.

Zo gaat het vaak, geeft oprichtster van BuddyBold, Elske Doets aan: “Meestal is het de thuiszorg of de familie die de mogelijkheid aankaart. Mensen komen niet snel zelf met die vraag. ‘Ik ben toch niet eenzaam?’ zeggen ze dan. ‘Ik heb hele lieve kinderen.’ Maar ook dan kan een buddy juist heel welkom zijn. Zelf ben ik ook regelmatig als buddy actief. Zo ben ik pas een paar keer op stap gegaan met een 95-jarige mevrouw. We hebben een kerkje bezocht en zijn samen naar de supermarkt geweest. Dat zijn dingen die een dochter die bijvoorbeeld helemaal uit Tilburg naar Noord-Holland moet komen, niet snel met haar moeder gaat doen. Meestal laat je je vader of moeder tijdens zo’n bezoekje dan bewust in de eigen comfortzone.”

Abdu en Annie

Abdu Stienen is in opleiding voor treinmachinist. Zijn vriendin wees hem op de mogelijkheid van een bijbaan bij BuddyBold. Iets wat hij meteen zag zitten, omdat hij graag van betekenis is, zoals hij zegt. Sindsdien gaat Abdu wekelijks op bezoek bij de tachtigplusser Annie. Dan gaan ze samen winkelen of ze maken ze een wandeling. Abdu houdt van de verhalen die Annie over vroeger vertelt en Annie voelt zich op haar gemak bij Abdu: “Het klikte meteen tussen Abdu en mij. Vanaf het eerste moment maakte hij een erg vriendelijke indruk. En daarnaast is hij ook geduldig. Ik mag alles in mijn eigen tempo doen.”
BuddyBold is middenin de coronaperiode opgericht. Daardoor moest het even op gang komen, maar inmiddels is het een groot succes. Niet in de laatste plaats omdat het mes aan twee kanten snijdt: Als senior blijf je langer vitaal en betrokken bij de samenleving. En als Buddy heb je een bijbaan die je naast je salaris, de nodige voldoening geeft en waarbij je je sociale vaardigheden ontwikkelt.

Bron: Lekker blijven wonen


BuddyBold en De Pieter Raat Stichting

BuddyBold: Buddyglans

Het heeft even geduurd, maar inmiddels heeft de gemeente Dijk en Waard financiële steun beloofd voor het sociale platform BuddyBold, een initiatief van Elske Doets van Doets Reizen uit Heerhugowaard. Het platform brengt senioren en jongeren op een succesvolle manier samen. Na een kennismaking komen jongeren bij senioren op bezoek. Heeft u behoefte aan gezelschap van een maatje zo nu en dan? Dan is het BuddyBold-project wellicht iets voor u!

 

Hoe werkt BuddyBold precies? Elke client van Pieter Raat kan zich aanmelden voor Buddy Bold.
Vervolgens worden de senior en de buddy aan elkaar gekoppeld op basis van gedeelde interesses, denk aan sport, politiek, cultuur, natuur, winkelen etc.. En misschien wel het belangrijkste: op basis van de van de ‘klik’. Elske Doets: ,,Onze buddy’s zijn jong, hierdoor brengen zij een andere levenswereld en sprankeling met zich mee. Zij worden door ons gescreend, begeleid en getraind. Senioren kunnen op de wekelijkse afspraken met de buddy rekenen, op het tijdstip dat hun past. Onze buddy’s zorgen ervoor dat zij betekenisvol bijdragen aan het leven van senioren. En jongeren leren wederom van de wijsheid van senioren. Zo ontstaat de zogenaamde buddyglans!”

Meer informatie & aanmelden
U kunt zich aanmelden bij Buddybold, onder vermelding van ‘Pieter Raat’. Omdat het een aanmoedigingssubsidie betreft, is het aantal buddy-uren afhankelijk van het aantal aanmeldingen. U kunt tussen de vijf en tien uur gratis Buddyglans verwachten. Wilt u meer weten? Kijk op
www.buddybold.nl, mail naar info@buddybold.nl of bel met tel. 072 - 575 33 96.

 

 

Bekijk het artikel hier.


Interview met Hannie over BuddyBold

‘IN KORTE TIJD BEN IK GEHECHT GERAAKT AAN AMBER’

Hennie Weststrate-Hamstra (78) heeft een tia gehad en kwam onlangs, na een val, met twee armen in het gips te zitten. Om haar vier mantel zorgende dochters ook wat rust te gunnen, heeft ze nu Amber als Buddy, met wie ze onder meer knutselt.   

Hoe is Buddybold op jouw pad gekomen?

Via internet. Een van mijn vier dochters is BuddyBold daar tegengekomen. En heeft aan mij voorgesteld om een Buddy in de arm te nemen.

Hoe reageerde je daarop?

Zelf ben ik absoluut geen vrager. Probeer altijd mijn eigen oplossing te vinden. Dus ik was verrast. Had nooit van Buddybold gehoord.

En wat dacht je toen de eerste verrassing voorbij was?

Ik dacht: met een Buddy kan ik mijn dochters misschien ontlasten. Omdat ik longpatiënt ben en onlangs lelijk ben gevallen, heb ik best veel hulp nodig. Aangezien mijn dochters ook gezondheidsproblemen hebben, zag ik een Buddy als een logische stap.

Nu is Amber al enige tijd jouw Buddy. Hoe bevalt dat?

Heel fijn. Amber is een geweldige meid, super sportief. Vanuit Castricum komt ze wekelijks op de mountainbike helemaal naar me toe fietsen, hier in Beverwijk. Ze voetbalt ook, net als een van mijn kleindochters. Dat is een van de onderwerpen waar we het over hebben.

Heb je een favoriete activiteit als Amber er is? Of praten jullie gewoon?

We vinden het allebei erg leuk om fluwelen kleurplaten naar eigen smaak in te kleuren. En praten onderling over waarom we voor bepaalde kleuren kiezen..

Kleuren…! Lekker relaxed. 

Klopt. Eerlijk gezegd maak ik in mijn dagelijkse leven te weinig ruimte om even te gaan zitten. Dat kleuren komt dus goed uit. Doordat je aan een tafel bent gebonden en jezelf moet concentreren, word je een stuk kalmer. Dat is goed voor mij. Vroeger heb ik ook geschilderd. Dat deed ik ook met plezier.

Meestal is de senior de minder actieve ten opzichte van de Buddy.

Haha. Ik ben jarenlang met veel plezier heftruck chauffeur bij Hoogovens geweest. En ook nu nog heel levenslustig… Na weer een medische tegenslag snap ik soms ook niet hoe ik weer opkrabbel. Maar ik doe het wél! Kennelijk is er altijd weer een knopje in mij dat omgaat en zegt: ‘Ga dóór!’ Schijnbaar heb ik heel veel knopjes.

Hoe ziet dat ‘dóórgaan’ eruit bij jou?

Ik heb nog ontzettend veel aanloop: de fysio, de longarts, mensen die testen afnemen. Voor ik het weet is de week weer om.

En dan heb je nog vier dochters, drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

We kijken met z'n allen altijd naar de Formule1. En leven dan mee met Max Verstappen. Daar geniet ik van.

Heb je eigenlijk wel een Buddy nodig?

Ik kook nog, doe de was. Maar als ik weer een terugval zou hebben, kan ik Amber vragen om kleine klusjes te doen. In de tuin, bijvoorbeeld. Of samen uit wandelen gaan. Al vind ik het moeilijk om iemand opdrachten te geven. Zo bén ik niet.

En wie let nou het meest op wie? Jij op je Buddy, of je Buddy op jou?

Ik ben in korte tijd gehecht geraakt aan Amber. Laatst fietste ze in het donker terug naar huis. Dan let ik erop dat ze licht heeft. En vraag ik of ze een appje wil sturen als ze veilig thuis is.

En doet ze dat dan?

Natuurlijk!

 


Studenten Horizon College gaan aan de slag als Buddy!

Studenten Helpende Zorg & Welzijn ondersteunen cliӫnten in woonzorgcentra

Het Horizon College en de sociale onderneming BuddyBold hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij dat zestig studenten van de mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn wekelijks een bezoek brengen aan dertig cliӫnten die in woonzorgcentra verblijven; om hun wereld een beetje gezelliger en minder eenzaam te maken. Zo komen Rahmat (20) en Abdulrahim (18) elke week bij Ercan Alcu. Hij verblijft in een woonzorgcentrum in Alkmaar en revalideert van een herseninfarct. Als onderdeel van hun mbo-opleiding zorgen de twee studenten voor een paar onbezorgde uren voor hun cliӫnt; ze gaan samen op tv voetbal kijken, rijden met hem een rondje in zijn rolstoel of helpen bij de fietstraining en revalidatie-oefeningen.

Lach op zijn gezicht
Meneer Alci, van wie de spraak is aangetast, glundert als de studenten komen. Rahmat: ’Ik zie de lach op zijn gezicht als we samen iets leuks doen en dat geeft een goed gevoel. Ik wil graag verpleegkundige worden en kan leren van meneer Alci. Ik word later ook oud en zal zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat ik nu iemand kan helpen.’

Bijdragen aan herstel
Abdulrahim heeft als droom chirurg te worden. ‘Ik wil graag mensen helpen en kan nu in de praktijk ervaring opdoen. Na deze opleiding wil ik verder studeren en hoop arts te worden. Ik wil weten hoe de zorg in Nederland werkt. Als we bij meneer Alci zijn leer en zie ik hoe hij wordt verzorgd. Met ons bezoek en hulp hoop ik dat we kunnen bijdragen aan zijn herstel.’

Belevingswerelden vergroten
De sociale onderneming BuddyBold heeft als doel om de jonge en oude generatie aan elkaar te koppelen en hun belevingswerelden te vergroten. De studenten van het Horizon College leren in de praktijk en de cliӫnten die zij bezoeken hebben aanspraak en gezelligheid. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

 

Noot voor de redactie
Bijgevoegd een foto van de studenten Rahmat en Abdulrahim tijdens hun bezoek aan meneer Alcu. De foto is rechtenvrij. Gelieve de naam van de fotograaf te vermelden: Rob Duin.


Interview met Hans over zijn Buddy Martijn

‘ALS BUDDY MARTIJN NAAST ME LOOPT, VOEL IK ME EEN STUK ZEKERDER’

Het leven van Hans van Beusekom (62) veranderde ingrijpend door een kanaalvernauwing in zijn nek. Ineens kon hij minder goed bewegen. Nu, herstellende van een operatie, krijgt hij dankzij BuddyBold wekelijks bezoek van Martijn, een student natuurkunde. ‘Hij helpt mij weer de oude te worden.’

Hoe ben je bij een Buddy terechtgekomen?

Via iemand van de thuishulp. Ze weet dat ik alleen woon. En dat ik een tijdje minder mobiel zou zijn in de herstelperiode na mijn operatie. Ze was ook op de hoogte van het bestaan van BuddyBold. Ze vroeg: is dat niet wat voor jou?

Zei je meteen ‘ja, dat is wat voor mij’?

Niet meteen. Ik vond het een avontuur.

Wat gaf de doorslag?

De vrouw van de thuishulp overtuigde mij dat het mijn herstel gunstig zou beïnvloeden. En dat ik de komende maanden goed iemand kon gebruiken die bepaalde, eenvoudige klusjes voor me zou kunnen doen.

Je noemt het ‘een avontuur’. Waarom?

Omdat ik van nature best wel op mezelf ben. En je van tevoren natuurlijk niet weet wat voor iemand er bij je over de vloer gaat komen. Dat is spannend.

En nu? Is het nog steeds spannend sinds je aan Martijn bent gekoppeld?

Martijn is een geweldig aardige jongen, waarmee ik goed kan opschieten. Dus die spanning is weggevallen! Maar soms moet ik toch nog even wennen.

Hoezo?

Af en toe vergeet ik dat er alweer bijna een week voorbij is. En dat Martijn de volgende dag voor mijn deur staat. Dan denk ik soms: wat zullen we gaan doen?

En daar word je nerveus van?

Een beetje. Want het is de bedoeling dat hij me helpt. Dat we samen klusjes doen. Al ben ik er gelukkig achter dat we ook makkelijk een praatje kunnen maken.

Welke klusjes hebben jullie gedaan?

Ik woon in een flat op de zesde verdieping. Toen ik een paar jaar geleden verhuisde heb ik veel spullen in de kelder gestald. Samen met Martijn ben ik die kelder nu aan het opruimen. We zijn al een eind op streek.

Opruimen schept ruimte in je hoofd, luidt een bekende wijsheid.

Maar dat is ook écht zo. Het idee dat alles daar op orde komt, geeft een bepaalde rust.

Zijn er nog meer klusjes die jullie samen doen?

Martijn is handig met computers. Dus daar helpt hij me ook wel eens mee. En klusjes waarbij je moet bukken of klimmen, zijn voor mij niet te doen. Die neemt hij van mij over.

Je zei dat je goed met Martijn kunt opschieten. Heb je een voorbeeld?

Behalve dat hij een aardig persoon is, hebben we ook gemeenschappelijke interesses. Zo houden we allebei van spannende Netflix-series, zoals ‘Game of Thrones’. Daar praten we dan over. Dat maakt het contact nog een stuk fijner.

Hoe verloopt intussen je herstel?

Op dit moment hoef ik niet meer met een rollator te lopen. Maar toch voel ik me een stuk zekerder als Martijn naast me loopt. Samen gaan we eropuit. Door met hem te wandelen en zelf regelmatig naar de sportschool te gaan, gaat mijn stabiliteit vooruit.

Neem je afscheid van Martijn als je weer hersteld bent?

Als ik straks weer de oude ben, of bijna de oude, heb ik zijn hulp niet meer nodig. En zou ik me bezwaard voelen een beroep op hem te doen. Maar over de mogelijkheid dat je een Buddy kan krijgen, zal ik enthousiast blijven.

Waarom ben je enthousiast over BuddyBold? 

Ik vind het gewoon een mooi initiatief. Daarom vertel ik erover op de sportschool, waar ook veel andere senioren komen. Ze reageren er positief op. En sommigen zeggen dat ze ook een Buddy zullen nemen, als dat nodig is.

Het ‘avontuur’ met Martijn is dus geslaagd?

Absoluut. Al hoop ik zo snel mogelijk weer de oude te zijn en fulltime aan het werk te kunnen. Maar dan nóg: Martijn zal altijd een goede herinnering blijven.


BuddyBold

Week tegen Eenzaamheid 2021

De Week Tegen Eenzaamheid. Begin oktober 2021 zijn door de organisatie, Één tegen Eenzaamheid, allerlei activiteiten georganiseerd in verschillende gemeenten om mensen die eenzaam zijn bij elkaar te laten komen en met elkaar te verbinden.


De Week Tegen Eenzaamheid moet, naast dat het een gezellige week vol activiteiten is, de mensen laten beseffen dat er in Nederland nog altijd veel eenzame mensen zijn. Deze mensen zijn er van alle leeftijdsgroepen en dus niet alleen ouderen, waar mensen al snel aan denken als het over eenzaamheid gaat. Volgens cijfers van het CBS in 2019 ervaarde 9% van de 15-plussers en 9% van de 75-plussers sterke eenzaamheid.

Hoogleraar humanistiek en sociale weerbaarheid Anja Machielse werkt samen met Één Tegen Eenzaamheid en geeft deze week lezingen over eenzaamheid. Zij wil ook graag benadrukken dat er verschillende vormen van eenzaamheid zijn en dat er niet maar één manier is om eenzaamheid tegen te gaan.

Een organisatie die onder andere eenzaamheid wil tegengaan is BuddyBold. Hierbij worden jongeren en senioren aan elkaar gekoppeld als buddy. Dit om de mantelzorger van de senior te ontzorgen voor een paar uur. Ze doen samen activiteiten en zo kunnen ouderen die wat minder mobiel zijn of net wat meer hulp nodig hebben, doen wat ze altijd al deden. Arjan Kat heeft buddy Ryan Glim. Zij vinden de Week Tegen Eenzaamheid dan ook een goede zaak.

Credits en video credits: Noya Geurts Tijhuis / School voor Journalistiek: Studio Vrijdag


Elske Doets - BuddyBold

BuddyBold en Elske Doets in 'De Zorg Podcast'

Elske Doets, eigenaar en directeur van Doets Reizen, begon in 2020 haar start-up in de zorg uit te rollen: BuddyBold. Een onderneming waarin senioren en junioren samen worden gebracht. Dubbele winst, immers: de senioren blijven langer vitaal en ervaren minder eenzaamheid. En de jongeren hebben een leuke job waarbij ze leren van de levenservaring van senioren! We spraken Elske over haar ervaringen in het huidige zorglandschap. Omdat Elske jaarlijks ook de Young Lady Business Academy leidt en daarbij jonge vrouwen stimuleert voor zichzelf op te komen, heeft ze ook interessante lessen voor zorgprofessionals.  Via deze podcast krijg je dan ook een heel nuttig inkijkje in hoe het is om in de zorg te werken. Ken je iemand die in de zorg wil gaan werken of werk je zelf in de zorg en ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Laat je dan inspireren door de verhalen die in deze podcast verteld worden.

Podcast aflevering


Buddybold 1 jaar bezig leven te brengen waar eentonigheid dreigt!

Week Tegen De Eenzaamheid zou aanmoediging moeten zijn eenzame personen echt ‘te zien’

Toeval of niet? Het 1-jarig jubileum van BuddyBold valt dit jaar in De Week Tegen De Eenzaamheid. Precies op het moment dat de samenleving herinnerd wordt aan alle senioren en overige burgers die hun wereld – tegen hun wil – steeds kleiner zien worden, vieren we bij BuddyBold dat we exact 1 jaar bezig zijn dit verschijnsel tegen te gaan. Door een jongere Buddy te koppelen aan een senior of door isolement bedreigde persoon, zorgen wij dat de gevreesde afslag naar betekenisloosheid, naar zitten-achter-de-begonia’s, niet genomen hoeft te worden. En vergrijzing niet als consequentie hoeft te hebben dat de samenleving gedeeltelijk in een coma terechtkomt.

Immers, het échte gevaar dat voor iedereen – jong en oud – op de loer ligt, is dat we om welke reden dan ook in een positie terechtkomen waarin we er niet meer toe doen. We geen nieuwe mensen meer tegenkomen. Daardoor niet meer verrast worden. En alleen nog ademhalen omdat onze lichaamsfuncties nog door functioneren. Het is de missie van BuddyBold om dit soort situaties, dit afglijden, te allen tijde te voorkomen.

Hoewel onze missie op brede sympathie vanuit de samenleving en de zorgsector kan rekenen, is De Week Tegen De Eenzaamheid wellicht een goede gelegenheid nog eens te benadrukken dat het zien van mensen, of het deelnemen aan activiteiten, in zichzelf geen garantie is voor het doorbreken van die eenzaamheid. Ook het zien van familie of het meedoen aan een spel of gesprek kan dermate voorspelbaar van aard zijn, dat de cirkel gesloten blijft. En iemands persoonlijke wereld klein blijft omdat er van een werkelijke ‘ontmoeting’ of ‘belevenis’ geen sprake is.

BuddyBold gelooft daarom in onvoorwaardelijke aandacht, dat wil zeggen: in door oprechte interesse gedreven ontmoetingen, waarin de Buddy de cliënt echt probeert ‘te zien’. En er dus ‘echte’ gesprekken plaatsvinden in plaats van dat er een bepaalde hoeveelheid tijd wordt volgepraat.
Gelukkig hebben we na 1 jaar al legio matches (duo’s) tot stand gebracht, die aantonen dat cliënt én Buddy elkaar een fijner, gevarieerder en sociaal actiever leven kunnen geven. Ja, je hoort het goed: ook onze Buddy’s zijn enthousiast. Zij roemen het bedaarde tempo en de rust, die ze bij hun cliënten vaak hervinden. En hoe hun wekelijkse Buddybezoek een welkome afwisseling kan zijn van de dagelijkse drukte.

Een prachtige win-win, dus.

Hopelijk kunnen we met BuddyBold het ‘verlies aan betekenis’ ook in ons tweede jaar voor zoveel mogelijk mensen voorkomen. En talloze sprankelende momenten bezorgen bij degenen die hun wereld noodgedwongen kleiner zien worden.


Univé over BuddyBold: “Wij halen ouderen achter de geraniums vandaan – letterlijk en figuurlijk”

Nederland vergrijst. Mensen worden steeds ouder en dat merken we in de maatschappij. Elske Doets, Zakenvrouw van het Jaar (2017) en eigenaar en directeur van Doets Reizen, richtte vorig jaar BuddyBold op. Een sociale onderneming die jonge(re) buddies koppelt aan ouderen die nog thuis of in een zorginstelling wonen. BuddyBold is er niet voor zorg, maar voor sociale interactie. 

Levensvreugde – net als in Intouchables

“We dagen ouderen uit en brengen weer een sprankeling terug in hun leven. Eenzaamheid bestrijden vind ik heftig klinken, maar het gaat erom dat ouderen weer in beweging komen en verrast worden,” legt Doets uit.

Ouderen zeggen zelf vaak dat ze niet eenzaam zijn omdat hun kinderen op bezoek komen. Maar volgens Doets voegt een buddy óók iets moois toe als ouderen zich niet alleen voelen. “BuddyBold is er voor het brengen van nieuwe levensvreugde. De film Intouchables is een mooi voorbeeld van waar we naar streven.”

Een gat in de maatschappij

Het idee voor BuddyBold ontstond tijdens Doets’ succesvolle Young Lady Business Academy, een traject van één week voor vrouwen tussen 15 en 24, die erop gericht is om hen in de toekomst in sleutelposities te krijgen op de arbeidsmarkt. “Het valt mij op dat veel deelnemers niet bezig zijn met het vinden van een gat in de markt, maar zoeken naar een gat in de maatschappij. Ze denken na over het klimaat, ongelijkheid, vergrijzing en andere belangrijke thema’s.”

Een van de deelnemers, Emma Dekker uit Egmond aan den Hoef, liet Doets vorig jaar een filmpje zien van een mevrouw die alleen woont en vertelde dat ze soms de hele dag haar eigen stem niet hoort. “Dat vond ik heel erg. Hier moet ik iets mee, dacht ik.”

En zo werd in oktober 2020 BuddyBold geboren. “Ik koos voor deze naam omdat ik door middel van een buddy de stoutmoedigheid (boldness) wil terugbrengen in het leven van ouderen. Emma is overigens een van de co-initiators en ik hoop dat ze na haar studie ooit CEO wil worden.”

Kijken naar de ‘mens’, niet naar de patiënt

Elf maanden na dato gaat het BuddyBold voor de wind, na een uitdagende start. Doets richtte BuddyBold op toen de tweede coronagolf zijn intrede deed. “Ouderen waren kwetsbaar en nog niet gevaccineerd. Daardoor kwam het langzaam op gang,” blikt Doets terug.

Daarnaast was Doets het gewend om snel zaken te doen, maar in de zorgsector ligt dit tempo laag. Daar moest ik aan wennen. Want waarom zou je een half jaar wachten met iets waar ouderen ontzettend blij van worden?”

Desondanks waren er zorgbestuurders die het concept van BuddyBold snel omarmden. Zij realiseerden zich dat ze ouderen in de zorg puur als patiënten zien, vertelt Doets. “Zorgmedewerkers houden zich vooral bezig met de diagnose en het behandelplan. Buddies hebben alle tijd om aandacht te besteden aan de ‘mens’ in de ouderen.”

Inmiddels zijn er honderd matches tussen ouderen en buddies. BuddyBold zit nog in de startup-fase, maar volgens Doets groeit de sociale onderneming nu flink. “Uiteindelijk wil ik BuddyBold internationaal uitrollen, want ook in andere Europese landen is hier behoefte aan.”

Sprankeling en een frisse wind

BuddyBold heeft zijn waarde al lang en breed bewezen. In onder andere de thuiszorg wordt noodgedwongen gewerkt met ‘zorgminuten’. Een wijkverpleegkundige moet in acht minuten een steunkous bij iemand aantrekken. Dat is soms het enige bezoek dat iemand op een dag krijgt. Tijd voor een uitgebreid praatje is er niet. “Daarom is BuddyBold zo belangrijk. Wij vullen een gat dat is ontstaan door marktwerking in de zorg,” legt Doets uit.

Doets werkt samen met een antropoloog, die onderzoek doet naar ouderen over de hele wereld. Uit diens onderzoek blijkt dat Nederland uniek is in het feit dat we op een gegeven moment ‘besluiten’ dat ouderen niet meer van waarde kunnen zijn in de maatschappij.

“In heel veel andere landen doen ouderen nog mee. Langzamer, maar dat maakt niet uit. Ze blijven onderdeel van de samenleving en genieten van sociale interactie. In Nederland worden ouderen weggestopt. Met BuddyBold halen we ze achter de geraniums vandaan – letterlijk en figuurlijk.”

En dat levert hartverwarmende verhalen op, onder andere van Doets zelf, die ook buddy is. “Een vrouw van 95 was al jaren niet meer in een winkel geweest. We zijn samen naar een tuincentrum gegaan en toen kon ze weer allerlei bloemen en planten aanraken. Dat had ze ontzettend gemist.” Ook was Doets buddy van een man van 101. “Hij ging zich scheren en trok een overhemd aan als ik langskwam. Anders zou hij dat niet meer doen. Die sprankeling, dát is wat ik wil creëren.”

Een andere buddy is een keer gaan fietsen met een vrouw van 95. Ze had haar hele leven gefietst en kon dat nu zelf niet meer. “Ze zijn naar Egmond gegaan en dat vond ze fantastisch. Buddies zorgen voor een frisse wind.”

Blij zijn met de kleine dingen

Volgens Doets zijn deze ervaringen ook voor de buddies enorm waardevol. “Hoe ik het zelf ervaar, is dat alles even wordt stilgezet. Je laat tijdelijk je eigen projecten vallen en leeft even in een ander tempo.”

Een andere eyeopener voor veel buddies is dat ouderen vroeger veel minder keuzemogelijkheden hadden. “Buddies zien dankzij de ouderen in hoe blij je kunt zijn met iets kleins. Een tijdje geleden vroeg ik aan die man van 101 of hij op vrijdagmiddag een biertje wilde drinken op het terras. Hij zei: ‘Nee, ik wil gewoon bloemen voelen. Dat is voor mij genoeg.’”

Geschreven door Robin Pusch | Fotografie: Nienke Oort
Bron: Univé Noord-Holland


Elske Doets over BuddyBold in een podcast van Care & Career

Young Lady Demi Jongejan bespreekt in haar podcast Care & Career alles over zorg, ambitie en succes.

Deze keer gaat ze in gesprek met succesvol zakenvrouw Elske Doets. Elske is al 20 jaar ondernemer op het gebied van reizen met haar eigen bedrijf Doets Reizen. Daarnaast werd ze in 2017 uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. Deze benoeming heeft geleid tot het ontstaan van de Young Lady Business Academy, waarbij Elske jonge ambitieuze vrouwen klaarstoomt om op te klimmen.

Wanneer de Corona crisis de reiswereld hard raakte, besloot Elske niet stil te zitten en richtte zij BuddyBold op. Een start-up in de zorg waarmee ze jongeren aan ouderen koppelt om zo eenzaamheid te verkleinen.

In deze podcast gaan Demi en Elske in gesprek over ondernemerschap, het belang van het leveren van een maatschappelijke bijdrage en waarom je volgens Elske buiten de lijntjes moet kleuren.

Veel luisterplezier!

https://open.spotify.com/episode/22AmuFIdz7TeRTDhDUXbMD?si=43PBv1LjSX2mBT_urHtogQ&dl_branch=1