Elske Doets

Eenzaamheid bestrijden voorbij de clichés!

De Week Van De Eenzaamheid is een uitgelezen moment om te tonen hoe we met BuddyBold in staat zijn prachtige momenten te creëren voor senioren die hun wereld kleiner zien worden. Door hen te koppelen aan (jongere) buddy’s en op z’n minst wekelijks een ontmoeting te organiseren, worden ze niet alleen op een enthousiaste manier weer bij de moderne samenleving ‘getrokken’. Maar ervaren ze ook nieuwe levenslust en -energie; een effect waar verplichte bingoavonden en zangkoren niet aan kunnen tippen.

Met liefde deel ik een paar recente, inspirerende voorbeelden uit de praktijk van BuddyBold.

 • ‘LUBBERS HEB IK BLUT GEKNIKKERD’
  Wat is het leuk en bevredigend om mooie herinneringen nieuw leven in te blazen! Zeker als er een jonger iemand tegenover je zit. Zo vertelde Nelly (82), een van onze senioren, tegenover buddy Hans dat ze in haar jeugd met ex-premier Ruud Lubbers (CDA) speelde en hem daarbij regelmatig te slim af was. Lachend: ‘Ik heb verschillende keren blut geknikkerd!’ Een uniek feitje dat Hans nu voor eeuwig met zich meedraagt. En waar Nelly zich nog steeds over verkneukeld.
 • ‘MOET JE DÉZE YOUTUBE-VIDEO ZIEN!’
  Rob (83) heeft een filosofische inslag en vindt niks leuker dan over actuele zaken te discussiëren. Zijn buddy Annelie (14) is ook niet op haar mondje gevallen. Bij haar bezoek zet ze regelmatig YouTube-video’s in om haar punt te illustreren. Het komt dikwijls voor dat ze de video stopzet en met Rob analyseert waar ze nu precies naar hebben gekeken. Een feestje voor hun beider hersenen!
 • ‘KOM OP, NÓG EEN SPEL’
  Een van onze senioren, Joop (63), is een gamefanaat en wilde niets liever dan een buddy die op een goed niveau met hem mee kon gamen (dat werd Noah, 16 jaar). Hun plezier, gecombineerd met hun fanatisme, zorgt ervoor dat ze soms moeilijk kunnen stoppen. Zodra Joop en Noah dan eindelijk toch achter hun schermen vandaan komen, kijken ze allebei meteen weer uit naar hun volgende gamesessie.

Deze voorbeelden laten zien dat goede, betekenisvolle zorg om veel meer draait dan kwalitatief hoogwaardige voorzieningen. Aandacht voor het individu is wat ons betreft de cruciale succesfactor.


BuddyBold krijgt stempel 'Good Practice' van VGZ

Inzet van BuddyBold buddy’s levert win-win-win-situatie voor zorgsector op

Vanwege de bewezen positieve effecten op welzijn, inzet van zorgprofessionals en de zorgkosten heeft de ViVa! Zorggroep, onderdeel van zorgverzekeraar VGZ, de samenwerking met BuddyBold officieel als ‘Good Practice’ aangemerkt. BuddyBold zorgt dat jonge buddy’s gekoppeld worden aan mensen met een welzijnsvraag, meestal senioren, zodat die (meer) kunnen genieten van waardevolle contactmomenten en hun welzijn aantoonbaar verbetert. 

Minder sociaal isolement

‘Dat we nu erkend worden als een “Good Practice” is een mijlpaal voor BuddyBold,’ reageert oprichter Elske Doets op het verheugende nieuws. ‘Het is een bevestiging dat het met elkaar in contact brengen van verschillende generaties, ofwel het mixen van mensen van verschillende leeftijden, vruchten afwerpt. En effectief blijkt bij het bestrijden van sociaal isolement, niet alleen bij senioren, maar omgekeerd óók bij jongeren.’

‘Onze’ winstpunten

ViVa heeft drie winstpunten op een rijtje gezet, waarvan zij zeggen dat BuddyBold die bewezen helpt te realiseren. We sommen deze winstpunten voor de zekerheid nog even op…

 • Betere kwaliteit van leven
 • Verminderen inzet professionele zorg
 • Kostenbesparend

Het bovenstaande rijtje noemen wij met een knipoog een win-win-win-situatie.

Groeien naar nóg meer impact

‘Met de nieuwe kabinetsdoelstelling een plafond in te stellen op het aantal zorgprofessionals, lijkt het me waarschijnlijk dat BuddyBold – die met vrijwilligers werkt – in de toekomst alleen maar een grotere impact zal krijgen,’ aldus Doets. ‘De steeds schaarsere professionals zullen geen tijd meer hebben om een praatje te maken, of een eenvoudig boodschapje te doen. Precies dáár vult BuddyBold aan!’


BuddyBold op 'Lekker blijven wonen'

Omdat echt contact als zuurstof is

BuddyBold koppelt senioren aan jongeren 

‘Echt contact is zuurstof’ is de slogan van BuddyBold. Een bedrijf dat vorig jaar werd opgericht door voormalig Zakenvrouw van het jaar Elske Doets. Zij bedacht een slimme formule om senioren te koppelen aan jongeren op zo’n manier dat ze er beiden iets aan hebben. De jongere heeft een interessante bijbaan en de senior heeft echt contact met iemand die middenin de samenleving staat en die het leuk vindt om samen van alles te ondernemen. Zo gaat de tachtigplusser Annie wekelijks op stap met buddy Abdu Stienen: “Het klikte meteen tussen Abdu en mij!”

Toen Hans van Beusekom (62) een kanaalvernauwing in zijn nek kreeg, veranderde zijn leven ingrijpend. Ineens kon hij minder goed bewegen. In de herstelperiode na de operatie, krijgt hij wekelijks bezoek van buddy Martijn, een student natuurkunde. Martijn helpt Hans met klusjes die hij op dit moment zelf niet kan maar ze blijken ook veel gezamenlijke interesses te hebben. Dus er is ook meer dan voldoende gespreksstof. Volgens Hans helpt Martijn hem weer de oude te worden. Toch was er nog enige twijfel bij Hans om ja te zeggen tegen een buddy. De medewerker van de thuiszorg moest hem er eerst van overtuigen dat het zou helpen bij zijn herstel.

Zo gaat het vaak, geeft oprichtster van BuddyBold, Elske Doets aan: “Meestal is het de thuiszorg of de familie die de mogelijkheid aankaart. Mensen komen niet snel zelf met die vraag. ‘Ik ben toch niet eenzaam?’ zeggen ze dan. ‘Ik heb hele lieve kinderen.’ Maar ook dan kan een buddy juist heel welkom zijn. Zelf ben ik ook regelmatig als buddy actief. Zo ben ik pas een paar keer op stap gegaan met een 95-jarige mevrouw. We hebben een kerkje bezocht en zijn samen naar de supermarkt geweest. Dat zijn dingen die een dochter die bijvoorbeeld helemaal uit Tilburg naar Noord-Holland moet komen, niet snel met haar moeder gaat doen. Meestal laat je je vader of moeder tijdens zo’n bezoekje dan bewust in de eigen comfortzone.”

Abdu en Annie

Abdu Stienen is in opleiding voor treinmachinist. Zijn vriendin wees hem op de mogelijkheid van een bijbaan bij BuddyBold. Iets wat hij meteen zag zitten, omdat hij graag van betekenis is, zoals hij zegt. Sindsdien gaat Abdu wekelijks op bezoek bij de tachtigplusser Annie. Dan gaan ze samen winkelen of ze maken ze een wandeling. Abdu houdt van de verhalen die Annie over vroeger vertelt en Annie voelt zich op haar gemak bij Abdu: “Het klikte meteen tussen Abdu en mij. Vanaf het eerste moment maakte hij een erg vriendelijke indruk. En daarnaast is hij ook geduldig. Ik mag alles in mijn eigen tempo doen.”
BuddyBold is middenin de coronaperiode opgericht. Daardoor moest het even op gang komen, maar inmiddels is het een groot succes. Niet in de laatste plaats omdat het mes aan twee kanten snijdt: Als senior blijf je langer vitaal en betrokken bij de samenleving. En als Buddy heb je een bijbaan die je naast je salaris, de nodige voldoening geeft en waarbij je je sociale vaardigheden ontwikkelt.

Bron: Lekker blijven wonen


BuddyBold en De Pieter Raat Stichting

BuddyBold: Buddyglans

Het heeft even geduurd, maar inmiddels heeft de gemeente Dijk en Waard financiële steun beloofd voor het sociale platform BuddyBold, een initiatief van Elske Doets van Doets Reizen uit Heerhugowaard. Het platform brengt senioren en jongeren op een succesvolle manier samen. Na een kennismaking komen jongeren bij senioren op bezoek. Heeft u behoefte aan gezelschap van een maatje zo nu en dan? Dan is het BuddyBold-project wellicht iets voor u!

 

Hoe werkt BuddyBold precies? Elke client van Pieter Raat kan zich aanmelden voor Buddy Bold.
Vervolgens worden de senior en de buddy aan elkaar gekoppeld op basis van gedeelde interesses, denk aan sport, politiek, cultuur, natuur, winkelen etc.. En misschien wel het belangrijkste: op basis van de van de ‘klik’. Elske Doets: ,,Onze buddy’s zijn jong, hierdoor brengen zij een andere levenswereld en sprankeling met zich mee. Zij worden door ons gescreend, begeleid en getraind. Senioren kunnen op de wekelijkse afspraken met de buddy rekenen, op het tijdstip dat hun past. Onze buddy’s zorgen ervoor dat zij betekenisvol bijdragen aan het leven van senioren. En jongeren leren wederom van de wijsheid van senioren. Zo ontstaat de zogenaamde buddyglans!”

Meer informatie & aanmelden
U kunt zich aanmelden bij Buddybold, onder vermelding van ‘Pieter Raat’. Omdat het een aanmoedigingssubsidie betreft, is het aantal buddy-uren afhankelijk van het aantal aanmeldingen. U kunt tussen de vijf en tien uur gratis Buddyglans verwachten. Wilt u meer weten? Kijk op
www.buddybold.nl, mail naar info@buddybold.nl of bel met tel. 072 - 575 33 96.

 

 

Bekijk het artikel hier.


Interview met Hannie over BuddyBold

‘IN KORTE TIJD BEN IK GEHECHT GERAAKT AAN AMBER’

Hennie Weststrate-Hamstra (78) heeft een tia gehad en kwam onlangs, na een val, met twee armen in het gips te zitten. Om haar vier mantel zorgende dochters ook wat rust te gunnen, heeft ze nu Amber als Buddy, met wie ze onder meer knutselt.   

Hoe is Buddybold op jouw pad gekomen?

Via internet. Een van mijn vier dochters is BuddyBold daar tegengekomen. En heeft aan mij voorgesteld om een Buddy in de arm te nemen.

Hoe reageerde je daarop?

Zelf ben ik absoluut geen vrager. Probeer altijd mijn eigen oplossing te vinden. Dus ik was verrast. Had nooit van Buddybold gehoord.

En wat dacht je toen de eerste verrassing voorbij was?

Ik dacht: met een Buddy kan ik mijn dochters misschien ontlasten. Omdat ik longpatiënt ben en onlangs lelijk ben gevallen, heb ik best veel hulp nodig. Aangezien mijn dochters ook gezondheidsproblemen hebben, zag ik een Buddy als een logische stap.

Nu is Amber al enige tijd jouw Buddy. Hoe bevalt dat?

Heel fijn. Amber is een geweldige meid, super sportief. Vanuit Castricum komt ze wekelijks op de mountainbike helemaal naar me toe fietsen, hier in Beverwijk. Ze voetbalt ook, net als een van mijn kleindochters. Dat is een van de onderwerpen waar we het over hebben.

Heb je een favoriete activiteit als Amber er is? Of praten jullie gewoon?

We vinden het allebei erg leuk om fluwelen kleurplaten naar eigen smaak in te kleuren. En praten onderling over waarom we voor bepaalde kleuren kiezen..

Kleuren…! Lekker relaxed. 

Klopt. Eerlijk gezegd maak ik in mijn dagelijkse leven te weinig ruimte om even te gaan zitten. Dat kleuren komt dus goed uit. Doordat je aan een tafel bent gebonden en jezelf moet concentreren, word je een stuk kalmer. Dat is goed voor mij. Vroeger heb ik ook geschilderd. Dat deed ik ook met plezier.

Meestal is de senior de minder actieve ten opzichte van de Buddy.

Haha. Ik ben jarenlang met veel plezier heftruck chauffeur bij Hoogovens geweest. En ook nu nog heel levenslustig… Na weer een medische tegenslag snap ik soms ook niet hoe ik weer opkrabbel. Maar ik doe het wél! Kennelijk is er altijd weer een knopje in mij dat omgaat en zegt: ‘Ga dóór!’ Schijnbaar heb ik heel veel knopjes.

Hoe ziet dat ‘dóórgaan’ eruit bij jou?

Ik heb nog ontzettend veel aanloop: de fysio, de longarts, mensen die testen afnemen. Voor ik het weet is de week weer om.

En dan heb je nog vier dochters, drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

We kijken met z'n allen altijd naar de Formule1. En leven dan mee met Max Verstappen. Daar geniet ik van.

Heb je eigenlijk wel een Buddy nodig?

Ik kook nog, doe de was. Maar als ik weer een terugval zou hebben, kan ik Amber vragen om kleine klusjes te doen. In de tuin, bijvoorbeeld. Of samen uit wandelen gaan. Al vind ik het moeilijk om iemand opdrachten te geven. Zo bén ik niet.

En wie let nou het meest op wie? Jij op je Buddy, of je Buddy op jou?

Ik ben in korte tijd gehecht geraakt aan Amber. Laatst fietste ze in het donker terug naar huis. Dan let ik erop dat ze licht heeft. En vraag ik of ze een appje wil sturen als ze veilig thuis is.

En doet ze dat dan?

Natuurlijk!

 


Studenten Horizon College gaan aan de slag als Buddy!

Studenten Helpende Zorg & Welzijn ondersteunen cliӫnten in woonzorgcentra

Het Horizon College en de sociale onderneming BuddyBold hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij dat zestig studenten van de mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn wekelijks een bezoek brengen aan dertig cliӫnten die in woonzorgcentra verblijven; om hun wereld een beetje gezelliger en minder eenzaam te maken. Zo komen Rahmat (20) en Abdulrahim (18) elke week bij Ercan Alcu. Hij verblijft in een woonzorgcentrum in Alkmaar en revalideert van een herseninfarct. Als onderdeel van hun mbo-opleiding zorgen de twee studenten voor een paar onbezorgde uren voor hun cliӫnt; ze gaan samen op tv voetbal kijken, rijden met hem een rondje in zijn rolstoel of helpen bij de fietstraining en revalidatie-oefeningen.

Lach op zijn gezicht
Meneer Alci, van wie de spraak is aangetast, glundert als de studenten komen. Rahmat: ’Ik zie de lach op zijn gezicht als we samen iets leuks doen en dat geeft een goed gevoel. Ik wil graag verpleegkundige worden en kan leren van meneer Alci. Ik word later ook oud en zal zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat ik nu iemand kan helpen.’

Bijdragen aan herstel
Abdulrahim heeft als droom chirurg te worden. ‘Ik wil graag mensen helpen en kan nu in de praktijk ervaring opdoen. Na deze opleiding wil ik verder studeren en hoop arts te worden. Ik wil weten hoe de zorg in Nederland werkt. Als we bij meneer Alci zijn leer en zie ik hoe hij wordt verzorgd. Met ons bezoek en hulp hoop ik dat we kunnen bijdragen aan zijn herstel.’

Belevingswerelden vergroten
De sociale onderneming BuddyBold heeft als doel om de jonge en oude generatie aan elkaar te koppelen en hun belevingswerelden te vergroten. De studenten van het Horizon College leren in de praktijk en de cliӫnten die zij bezoeken hebben aanspraak en gezelligheid. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

 

Noot voor de redactie
Bijgevoegd een foto van de studenten Rahmat en Abdulrahim tijdens hun bezoek aan meneer Alcu. De foto is rechtenvrij. Gelieve de naam van de fotograaf te vermelden: Rob Duin.


Interview met Hans over zijn Buddy Martijn

‘ALS BUDDY MARTIJN NAAST ME LOOPT, VOEL IK ME EEN STUK ZEKERDER’

Het leven van Hans van Beusekom (62) veranderde ingrijpend door een kanaalvernauwing in zijn nek. Ineens kon hij minder goed bewegen. Nu, herstellende van een operatie, krijgt hij dankzij BuddyBold wekelijks bezoek van Martijn, een student natuurkunde. ‘Hij helpt mij weer de oude te worden.’

Hoe ben je bij een Buddy terechtgekomen?

Via iemand van de thuishulp. Ze weet dat ik alleen woon. En dat ik een tijdje minder mobiel zou zijn in de herstelperiode na mijn operatie. Ze was ook op de hoogte van het bestaan van BuddyBold. Ze vroeg: is dat niet wat voor jou?

Zei je meteen ‘ja, dat is wat voor mij’?

Niet meteen. Ik vond het een avontuur.

Wat gaf de doorslag?

De vrouw van de thuishulp overtuigde mij dat het mijn herstel gunstig zou beïnvloeden. En dat ik de komende maanden goed iemand kon gebruiken die bepaalde, eenvoudige klusjes voor me zou kunnen doen.

Je noemt het ‘een avontuur’. Waarom?

Omdat ik van nature best wel op mezelf ben. En je van tevoren natuurlijk niet weet wat voor iemand er bij je over de vloer gaat komen. Dat is spannend.

En nu? Is het nog steeds spannend sinds je aan Martijn bent gekoppeld?

Martijn is een geweldig aardige jongen, waarmee ik goed kan opschieten. Dus die spanning is weggevallen! Maar soms moet ik toch nog even wennen.

Hoezo?

Af en toe vergeet ik dat er alweer bijna een week voorbij is. En dat Martijn de volgende dag voor mijn deur staat. Dan denk ik soms: wat zullen we gaan doen?

En daar word je nerveus van?

Een beetje. Want het is de bedoeling dat hij me helpt. Dat we samen klusjes doen. Al ben ik er gelukkig achter dat we ook makkelijk een praatje kunnen maken.

Welke klusjes hebben jullie gedaan?

Ik woon in een flat op de zesde verdieping. Toen ik een paar jaar geleden verhuisde heb ik veel spullen in de kelder gestald. Samen met Martijn ben ik die kelder nu aan het opruimen. We zijn al een eind op streek.

Opruimen schept ruimte in je hoofd, luidt een bekende wijsheid.

Maar dat is ook écht zo. Het idee dat alles daar op orde komt, geeft een bepaalde rust.

Zijn er nog meer klusjes die jullie samen doen?

Martijn is handig met computers. Dus daar helpt hij me ook wel eens mee. En klusjes waarbij je moet bukken of klimmen, zijn voor mij niet te doen. Die neemt hij van mij over.

Je zei dat je goed met Martijn kunt opschieten. Heb je een voorbeeld?

Behalve dat hij een aardig persoon is, hebben we ook gemeenschappelijke interesses. Zo houden we allebei van spannende Netflix-series, zoals ‘Game of Thrones’. Daar praten we dan over. Dat maakt het contact nog een stuk fijner.

Hoe verloopt intussen je herstel?

Op dit moment hoef ik niet meer met een rollator te lopen. Maar toch voel ik me een stuk zekerder als Martijn naast me loopt. Samen gaan we eropuit. Door met hem te wandelen en zelf regelmatig naar de sportschool te gaan, gaat mijn stabiliteit vooruit.

Neem je afscheid van Martijn als je weer hersteld bent?

Als ik straks weer de oude ben, of bijna de oude, heb ik zijn hulp niet meer nodig. En zou ik me bezwaard voelen een beroep op hem te doen. Maar over de mogelijkheid dat je een Buddy kan krijgen, zal ik enthousiast blijven.

Waarom ben je enthousiast over BuddyBold? 

Ik vind het gewoon een mooi initiatief. Daarom vertel ik erover op de sportschool, waar ook veel andere senioren komen. Ze reageren er positief op. En sommigen zeggen dat ze ook een Buddy zullen nemen, als dat nodig is.

Het ‘avontuur’ met Martijn is dus geslaagd?

Absoluut. Al hoop ik zo snel mogelijk weer de oude te zijn en fulltime aan het werk te kunnen. Maar dan nóg: Martijn zal altijd een goede herinnering blijven.


BuddyBold

Week tegen Eenzaamheid 2021

De Week Tegen Eenzaamheid. Begin oktober 2021 zijn door de organisatie, Één tegen Eenzaamheid, allerlei activiteiten georganiseerd in verschillende gemeenten om mensen die eenzaam zijn bij elkaar te laten komen en met elkaar te verbinden.


De Week Tegen Eenzaamheid moet, naast dat het een gezellige week vol activiteiten is, de mensen laten beseffen dat er in Nederland nog altijd veel eenzame mensen zijn. Deze mensen zijn er van alle leeftijdsgroepen en dus niet alleen ouderen, waar mensen al snel aan denken als het over eenzaamheid gaat. Volgens cijfers van het CBS in 2019 ervaarde 9% van de 15-plussers en 9% van de 75-plussers sterke eenzaamheid.

Hoogleraar humanistiek en sociale weerbaarheid Anja Machielse werkt samen met Één Tegen Eenzaamheid en geeft deze week lezingen over eenzaamheid. Zij wil ook graag benadrukken dat er verschillende vormen van eenzaamheid zijn en dat er niet maar één manier is om eenzaamheid tegen te gaan.

Een organisatie die onder andere eenzaamheid wil tegengaan is BuddyBold. Hierbij worden jongeren en senioren aan elkaar gekoppeld als buddy. Dit om de mantelzorger van de senior te ontzorgen voor een paar uur. Ze doen samen activiteiten en zo kunnen ouderen die wat minder mobiel zijn of net wat meer hulp nodig hebben, doen wat ze altijd al deden. Arjan Kat heeft buddy Ryan Glim. Zij vinden de Week Tegen Eenzaamheid dan ook een goede zaak.

Credits en video credits: Noya Geurts Tijhuis / School voor Journalistiek: Studio Vrijdag


Elske Doets - BuddyBold

BuddyBold en Elske Doets in 'De Zorg Podcast'

Elske Doets, eigenaar en directeur van Doets Reizen, begon in 2020 haar start-up in de zorg uit te rollen: BuddyBold. Een onderneming waarin senioren en junioren samen worden gebracht. Dubbele winst, immers: de senioren blijven langer vitaal en ervaren minder eenzaamheid. En de jongeren hebben een leuke job waarbij ze leren van de levenservaring van senioren! We spraken Elske over haar ervaringen in het huidige zorglandschap. Omdat Elske jaarlijks ook de Young Lady Business Academy leidt en daarbij jonge vrouwen stimuleert voor zichzelf op te komen, heeft ze ook interessante lessen voor zorgprofessionals.  Via deze podcast krijg je dan ook een heel nuttig inkijkje in hoe het is om in de zorg te werken. Ken je iemand die in de zorg wil gaan werken of werk je zelf in de zorg en ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Laat je dan inspireren door de verhalen die in deze podcast verteld worden.

Podcast aflevering


Buddybold 1 jaar bezig leven te brengen waar eentonigheid dreigt!

Week Tegen De Eenzaamheid zou aanmoediging moeten zijn eenzame personen echt ‘te zien’

Toeval of niet? Het 1-jarig jubileum van BuddyBold valt dit jaar in De Week Tegen De Eenzaamheid. Precies op het moment dat de samenleving herinnerd wordt aan alle senioren en overige burgers die hun wereld – tegen hun wil – steeds kleiner zien worden, vieren we bij BuddyBold dat we exact 1 jaar bezig zijn dit verschijnsel tegen te gaan. Door een jongere Buddy te koppelen aan een senior of door isolement bedreigde persoon, zorgen wij dat de gevreesde afslag naar betekenisloosheid, naar zitten-achter-de-begonia’s, niet genomen hoeft te worden. En vergrijzing niet als consequentie hoeft te hebben dat de samenleving gedeeltelijk in een coma terechtkomt.

Immers, het échte gevaar dat voor iedereen – jong en oud – op de loer ligt, is dat we om welke reden dan ook in een positie terechtkomen waarin we er niet meer toe doen. We geen nieuwe mensen meer tegenkomen. Daardoor niet meer verrast worden. En alleen nog ademhalen omdat onze lichaamsfuncties nog door functioneren. Het is de missie van BuddyBold om dit soort situaties, dit afglijden, te allen tijde te voorkomen.

Hoewel onze missie op brede sympathie vanuit de samenleving en de zorgsector kan rekenen, is De Week Tegen De Eenzaamheid wellicht een goede gelegenheid nog eens te benadrukken dat het zien van mensen, of het deelnemen aan activiteiten, in zichzelf geen garantie is voor het doorbreken van die eenzaamheid. Ook het zien van familie of het meedoen aan een spel of gesprek kan dermate voorspelbaar van aard zijn, dat de cirkel gesloten blijft. En iemands persoonlijke wereld klein blijft omdat er van een werkelijke ‘ontmoeting’ of ‘belevenis’ geen sprake is.

BuddyBold gelooft daarom in onvoorwaardelijke aandacht, dat wil zeggen: in door oprechte interesse gedreven ontmoetingen, waarin de Buddy de cliënt echt probeert ‘te zien’. En er dus ‘echte’ gesprekken plaatsvinden in plaats van dat er een bepaalde hoeveelheid tijd wordt volgepraat.
Gelukkig hebben we na 1 jaar al legio matches (duo’s) tot stand gebracht, die aantonen dat cliënt én Buddy elkaar een fijner, gevarieerder en sociaal actiever leven kunnen geven. Ja, je hoort het goed: ook onze Buddy’s zijn enthousiast. Zij roemen het bedaarde tempo en de rust, die ze bij hun cliënten vaak hervinden. En hoe hun wekelijkse Buddybezoek een welkome afwisseling kan zijn van de dagelijkse drukte.

Een prachtige win-win, dus.

Hopelijk kunnen we met BuddyBold het ‘verlies aan betekenis’ ook in ons tweede jaar voor zoveel mogelijk mensen voorkomen. En talloze sprankelende momenten bezorgen bij degenen die hun wereld noodgedwongen kleiner zien worden.