Studenten Helpende Zorg & Welzijn ondersteunen cliӫnten in woonzorgcentra

Het Horizon College en de sociale onderneming BuddyBold hebben de handen ineen geslagen. Samen organiseren zij dat zestig studenten van de mbo-opleiding Helpende Zorg & Welzijn wekelijks een bezoek brengen aan dertig cliӫnten die in woonzorgcentra verblijven; om hun wereld een beetje gezelliger en minder eenzaam te maken. Zo komen Rahmat (20) en Abdulrahim (18) elke week bij Ercan Alcu. Hij verblijft in een woonzorgcentrum in Alkmaar en revalideert van een herseninfarct. Als onderdeel van hun mbo-opleiding zorgen de twee studenten voor een paar onbezorgde uren voor hun cliӫnt; ze gaan samen op tv voetbal kijken, rijden met hem een rondje in zijn rolstoel of helpen bij de fietstraining en revalidatie-oefeningen.

Lach op zijn gezicht
Meneer Alci, van wie de spraak is aangetast, glundert als de studenten komen. Rahmat: ’Ik zie de lach op zijn gezicht als we samen iets leuks doen en dat geeft een goed gevoel. Ik wil graag verpleegkundige worden en kan leren van meneer Alci. Ik word later ook oud en zal zorg nodig hebben. Dan is het fijn dat ik nu iemand kan helpen.’

Bijdragen aan herstel
Abdulrahim heeft als droom chirurg te worden. ‘Ik wil graag mensen helpen en kan nu in de praktijk ervaring opdoen. Na deze opleiding wil ik verder studeren en hoop arts te worden. Ik wil weten hoe de zorg in Nederland werkt. Als we bij meneer Alci zijn leer en zie ik hoe hij wordt verzorgd. Met ons bezoek en hulp hoop ik dat we kunnen bijdragen aan zijn herstel.’

Belevingswerelden vergroten
De sociale onderneming BuddyBold heeft als doel om de jonge en oude generatie aan elkaar te koppelen en hun belevingswerelden te vergroten. De studenten van het Horizon College leren in de praktijk en de cliӫnten die zij bezoeken hebben aanspraak en gezelligheid. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

 

Noot voor de redactie
Bijgevoegd een foto van de studenten Rahmat en Abdulrahim tijdens hun bezoek aan meneer Alcu. De foto is rechtenvrij. Gelieve de naam van de fotograaf te vermelden: Rob Duin.