De Week Tegen Eenzaamheid. Begin oktober 2021 zijn door de organisatie, Één tegen Eenzaamheid, allerlei activiteiten georganiseerd in verschillende gemeenten om mensen die eenzaam zijn bij elkaar te laten komen en met elkaar te verbinden.


De Week Tegen Eenzaamheid moet, naast dat het een gezellige week vol activiteiten is, de mensen laten beseffen dat er in Nederland nog altijd veel eenzame mensen zijn. Deze mensen zijn er van alle leeftijdsgroepen en dus niet alleen ouderen, waar mensen al snel aan denken als het over eenzaamheid gaat. Volgens cijfers van het CBS in 2019 ervaarde 9% van de 15-plussers en 9% van de 75-plussers sterke eenzaamheid.

Hoogleraar humanistiek en sociale weerbaarheid Anja Machielse werkt samen met Één Tegen Eenzaamheid en geeft deze week lezingen over eenzaamheid. Zij wil ook graag benadrukken dat er verschillende vormen van eenzaamheid zijn en dat er niet maar één manier is om eenzaamheid tegen te gaan.

Een organisatie die onder andere eenzaamheid wil tegengaan is BuddyBold. Hierbij worden jongeren en senioren aan elkaar gekoppeld als buddy. Dit om de mantelzorger van de senior te ontzorgen voor een paar uur. Ze doen samen activiteiten en zo kunnen ouderen die wat minder mobiel zijn of net wat meer hulp nodig hebben, doen wat ze altijd al deden. Arjan Kat heeft buddy Ryan Glim. Zij vinden de Week Tegen Eenzaamheid dan ook een goede zaak.

Credits en video credits: Noya Geurts Tijhuis / School voor Journalistiek: Studio Vrijdag