Jongeren die hun bed niet uitkomen voor maatschappelijke bijdrage aan de samenleving? Veel te kort door de bocht, vinden ze bij BuddyBold. BuddyBold is een initiatief dat jongeren als buddy koppelt aan ouderen die wel wat aanspraak kunnen gebruiken. In tegenstelling tot veel initiatieven is BuddyBold niet geheel gratis en mogelijk zit daar juist het succes!

We ontmoeten Emma (18) in de receptie van verzorgingshuis Westerhout in Alkmaar. Emma is de buddy van Herman (66). Hij heeft een half jaar geleden een herseninfarct gekregen en is nu halfzijdig verlamd. Samen met Emma lopen we naar de kamer van Herman, wiens gezicht direct opklaart als hij Emma ziet aankomen. ‘Hey! Ben je daar? Gezellig!’

Buddy Emma

Emma is een vlotte jonge meid. Werken in de supermarkt heeft ze geprobeerd maar veel meer dan een zakcentje aan het eind van de maand bracht het haar niet. Een vriendin vertelde haar over het nieuwe initiatief BuddyBold. Een maatje worden van een ouder iemand, iets bijdragen aan de maatschappij en nog iets verdienen ook! Emma’s interesse was gewekt.

Een baan met betekenis

‘Ik geloof dat ik iets wilde betekenen voor iemand. Mijn moeder en zussen werken allemaal in de zorg; misschien helpt dat ook. Ik was enthousiast toen ik van BuddyBold hoorde en besloot mij aan te melden’, vertelt Emma.

In eerste instantie werd Emma gekoppeld aan een dame met dementie. ‘Dat vond ik best pittig. Ik kon niet echt een gesprek met haar voeren en dat vond ik lastig. Toen ik op een middag bij haar vandaan kwam, zei de begeleidster vanuit BuddyBold dat de buddy van Herman niet was komen opdagen. Of ik misschien even kennis wilde maken. Dat wilde ik wel en dat was direct leuk en gezellig. Herman is verlamd, maar je kunt heerlijk met hem kletsen’, vertelt ze enthousiast.

Senior Herman

Ondanks zijn situatie, blijft Herman opvallend positief. En dat maakt hem een aangenaam gezelschap voor Emma. ‘Ik ben heel blij met Emma. Laten we wel wezen; ik zit hier voornamelijk tussen mensen die ouder zijn dan 80. Ik heb een andere belevingswereld dan de meeste bewoners hier en dat maakt het soms wel eenzaam’, zegt Herman eerlijk.

Hij vervolgt: ‘Daarom ben ik echt blij met zo’n spontane meid als Emma. Ik vind het ook oprecht leuk dat ze zo jong is; ze is van een generatie die ik eigenlijk niet zo goed ken. Ik vind het ontzettend leuk om met haar op te trekken.’

Op haar beurt vindt Emma het ook weer heel leuk om tijd doro te brengen met Herman. ‘Ik ben onder de indruk van zijn veerbaarheid. Hij heeft zoveel meegemaakt en ondanks alles blijft hij positief in het leven staan. Dat vind ik super knap en daar kan ik een hoop van leren’, zegt ze serieus.

Tabletles van z’n Buddy

Emma komt eens per week een uurtje bij Herman op bezoek. De eerste paar keer heeft ze hem een beetje wegwijs gemaakt op zijn tablet. ‘Ik ben een complete digibeet’, zegt Herman. ‘Ik ben altijd chefkok geweest en had nooit iets met digitale apparaten. Een mobieltje? Ik weet eigenlijk niet hoe hij werkt’, lacht Herman hard.

Vanmorgen gaan ze er voor het eerst samen op uit, even naar buiten. ‘Kun je wel een rolstoel duwen?’, vraagt Herman. ‘Tuurlijk wel’, zegt Emma enthousiast. ‘Mooi, dan kunnen we even flink gaan racen’, zegt Herman vrolijk. En hop! Weg zijn ze. Het is een leuk stel samen.

Vergoeding

Herman krijgt buddy Emma nu vanuit Westerhout vergoed, maar hij hoopt dat hij binnen afzienbare tijd naar huis mag en hoopt daar door te gaan met BuddyBold. ‘Dan moet ik het uit mijn eigen zak betalen, maar dat heb ik er voor over’, zegt hij. Herman heeft twee zussen en de zus waar hij de beste band mee heeft, woont op Ameland. Zij kan dus helaas niet zo vaak op bezoek komen.

Emma hoopt ondertussen dat ze mogelijk nog een aantal leuke senioren toegewezen krijgt. ‘Ik ben net begonnen aan een nieuwe opleiding, maar ik zou het wel leuk vinden als ik dit erbij kan blijven doen. Mijn vrienden vinden het ook wel cool; ik heb al twee vriendinnen die zich ook hebben aangemeld’, zegt ze.

Emma en Herman zijn in elk geval zeer enthousiast over het nieuwe initiatief BuddyBold.

Over BuddyBold

Het doel van Buddybold senioren persoonlijk contact te bezorgen en de junioren een leerzame bijbaan.

De senior kan zich aanmelden en koopt een strippenkaart van €25,-. Daarvoor krijgt de senior een intakegesprek, een matchmaking met een buddy en 3 keer een bezoek van z’n buddy. Als het goed klikt, kan er een abonnement van €40,- per maand worden afgesloten.

De junior krijgt netto €7,50 per bezoek van een uur en gaat daarmee wel een verbintenis aan met zijn of haar senior.

Bij wederzijde goedvinden kan de bezoekduur worden uitgebreid. Daar zijn dan weer aanvullende abonnementen voor. Vanwege het feit dat er kosten en een vergoeding aan dit initiatief gekoppeld zijn, is BuddyBold een iets minder vrijblijvend initiatief en dat lijkt te werken.

 

Door: Nienke Oort

Bron: Waardigheid en Trots