‘VERHALEN OVER VROEGER VIND IK BIJZONDER INTERESSANT’

Buddy Abdu Stienen gaat wekelijks op bezoek bij Annie in Purmerend. Meestal gaan ze samen winkelen of maken ze een wandeling. ‘Annie is een gezellige prater. Daar houd ik van.’  

Abdu heeft zijn gymnasiumdiploma behaald, maar besloot niet te gaan studeren. Hij is in opleiding voor treinmachinist. Hij zag het meteen zitten om wekelijks als Buddy bij een senior op bezoek te gaan: ‘Ik ben graag van betekenis. Op de trein ben ik dat straks ook.’

BuddyBold

Hoe ben je met BuddyBold in aanraking gekomen?

Mijn vriendin maakte me attent op het bestaan van BuddyBold. Ze dacht dat het wel iets voor mij zou zijn. Dat heeft ze goed gezien.

Waarom was je vrij snel ‘om’?

Ik houd ervan om verschillende soorten mensen tegen te komen. Dat spreekt me ook aan in de treincultuur. In de coupés zie je vrijwel alle groepen uit de samenleving.

Het klikte meteen tussen Annie en jou?

Ze praat makkelijk. Dat vond ik meteen heel erg fijn. Verhalen over vroeger vind ik bijzonder interessant.

BuddyBold - Abdu

Leer je van Annie?

Ja. Absoluut! Dikwijls vertelt ze over hoe het leven in haar tijd was. Daarbij kan het kan ook gaan over iets concreets, zoals kleding.

En wat zegt Annie dan over kleding?

Het valt haar bijvoorbeeld op dat veel mensen op straat sportschoenen dragen. Vroeger droeg je zulke schoenen bijna alleen als je aan het sporten was. Nu lopen hele volksstammen er de hele dag op. Grappig toch?

Hoe lang blijf je Buddy van Annie?

Als ik over een paar maanden treinmachinist ben en zo’n fascinerend gevaarte mag besturen, blijft er zeker tijd over om bij Annie op bezoek te gaan. Het blijft een mooie afwisseling. Misschien ga ik ooit nog wel een universitaire studie doen, bij wijze van serieuze carrièreplanning, maar op de trein en bij Annie ben ik onmiddellijk van betekenis. Daar voel ik me beter bij.

En je gymnasiumdiploma?

Dat is mooi. Maar het schenkt je geen geluk. En, wie weet, word ik zo gegrepen door de treincultuur dat ik straks opklim binnen de NS. Annie zou het prachtig vinden. Die heeft in haar leven vaak met het OV gereisd; ze weet er ook veel van.

Zelf Buddy worden?

Bekijk hier de uitgebreide uitleg en aanmeldmogelijkheden.